Ciocolata este cel mai important ingredient al acestei prăjituri,
fie că se obţine din cacao pudră, ce oferă aroma necesară, fără să lase
aluatul să se turtească, fie că este chiar ciocolată topită.
Alegerea standard este făina, dar la fel
de bine poate fi înlocuită cu migdale măcinate sau cu amidon amestecat
în cacao pudră, pentru variantele de prăjituri fără gluten. Putem adăuga
în aluat alune de pământ, marţipan sau nuci.
Agenţii de creştere sunt esenţiali.
Florence White foloseşte albuşuri bătute, care, în combinaţie cu
alunele, oferă prăjiturii o creştere inegală şi un aluat uşor dur. Alţi
bucătari folosesc praful de copt, bicarbonatul de sodiu sau chiar o
combinaţie a celor două. Zaharul-pudră este cel mai folosit în
prăjituri, deşi unii optează pentru cel granulat sau chiar pentru
zahărul brun nerafinat. Ultimul aduce un gust prea amar şi siropos în
combinaţie cu ciocolata, însă aroma de caramel merge de minune.
Prăjitură cu ciocolată
Ingrediente:
50 g ciocolată neagră, topită şi răcită
250 g unt aflat la temperatura camerei
250 g zahăr brun nerafinat
o jumătate de linguriţă de sare
100 g cacao pudră
250 g faină
2 linguriţe de praf de copt
3 ouă
250 ml lapte
50 g fulgi de ciocolată
Pentru cremă:
140 g unt
50 g cacao pudră
200 g zahăr topit
un vârf de sare
2 linguri de lapte
Mod de preparare:
Ungem şi tapetăm cu hârtie de copt o
formă de prăjitură cu dimensiunile de 2x20cm. Încălzim în prealabil
cuptorul la 180 de grade C, timp în care frecăm zahărul cu untul şi cu
jumătatea de linguriţă de sare până se face spumă.
Adăugăm ouăle peste spuma obţinută din
unt şi zahăr şi batem compoziţia până se omogenizează, apoi împărţim
totul în două părţi egale, adăugăm într-una amestecul de faină cu cacao
pudră şi praf de copt şi lăsăm ciocolata topită la final.
Amestecăm totul cu cealaltă jumătate şi
turnăm suficient lapte până obţinem o consistenţă moale, după care
împrăştiem fulgii de ciocolată.
Împărţim din nou în mod egal compoziţia obţinută şi o coacem pe fiecare timp de 25-30 de minute, până se întăreşte la mijloc.
Frecăm untul până devine pufos, apoi adăugăm cacao pudră, zahărul topit, sarea şi laptele, pentru a înmuia amestecul.
Punem unul dintre cele două blaturi pe un
platou şi întindem o treime din glazură peste ea. Apoi punem cel de-al
doilea blat peste şi turnăm restul, continuând să punem toate blaturile
şi să le umplem cu glazură de ciocolată.
La final, ornăm prăjitura cu fulgi de ciocolată.
Poftă bună!
-
Cei mai multi dintre noi obisnuiesc in timpul iernii sa consume mai multe mancaruri grase, mai putine legume sau fructe, dar si sa faca m...
-
Ciocolata este cel mai important ingredient al acestei prăjituri , fie că se obţine din cacao pudră, ce oferă aroma necesară, fără să la...
-
O minunatie de placintele,potrivite pentru o gustare cu prietenii sau la o masa de familie.. Ingrediente : 800 gr foitaj de post;...
-
Se spune din strămoşi că este bine să începem anul nou cu ceva dulce pentru ca întregul an să fie plin cu fericire şi voie bună, un an...
-
Indiferent de momentul zilei, o ciorbă de potrocoace fierbinte ne încălzeşte toate simţurile "înfrigurate". Este ...
-
Cornulete delicioase ce pot îndulci si o zi de post... Ingrediente: 0,5 litri de apa fiarta calduta; 40 gr drojdii proaspete; 0,...
-
Pentru o zi de post , un dulce care să ne înfrumuseţeze viaţa este ideal, mai ales când e vorba de salam de biscuiţi , at â t de î...
-
Ce este mai frumos şi mai decorativ pe masa de Crăciun ca aceste brioşe minunate , care ne face cu ochiul ori de câte ori ne uităm l...
-
Dat fiind faptul că brioşele în casa noastră rămîn a fi cele mai apreciate pentru ceaiul de dimineaţă,dar şi pentru o gustare în timpul ...
-
Ciorba de raci o mancare traditional Olteneasca. Nici pe departe nu sunt racii adevarati, sunt niste ardei rosii care se cultiva speci...
-
Coltunasii difera între ei numai prin umplutura, cu cat mai gustoasa e ea, cu atat mai buni sunt coltunasii. Varza cu ciuperci în smantan...
-
Pentru micul dejun , ce este mai bun decât o reţetă simplă , gustoasă, care să se prepare imediat, astfel încât să o putem savura dimi...
-
Timp Preparare : 45 minute Ingrediente: 2 banane; 150-200 gr nuci; 150-200gr migdale; 50 gr fulgi de cocos. Descrier...
-
⏰ 30 min Ingrediente 300 g Biscuiti 480 g Ciocolata cu lapte 500 g Bran...
-
Ingrediente (5 porții) 400 g linte 1 ceapă 1 morcov 2 bucăți ...
-
Această reţetă este foarte îndrăgită în Regatul Unit al Marii Britanii, fiind o "delicatesă regală" , îndrăgită de Prinţul C...
-
'' Cartofii dulci au mai multe proprietăţi nutriţionale decât cartofii obişnuiţi, aşa că foloseşte-i mai des în pregătirea garni...
-
Lasagna ?! Cine nu adoră un astfel de preparat ? Care dintre noi nu a mâncat măcar o dată o aşa delicatesă , care ne face până şi să ui...
-
Ingrediente 6 bucati Oua 200 g Zahar 1 praf Sare ...
-
Ciocolata este cel mai important ingredient al acestei prăjituri , fie că se obţine din cacao pudră, ce oferă aroma necesară, fără să la...
CooK Paprika Retete
-
⏰ 30 min Ingrediente 300 g Biscuiti 480 g Ciocolata cu lapte 500 g Bran...
Detailed and descriptive articles written in this blog is really very helpful for me as well as for other who seeking such kind of knowledge. It is definitely going to become useful in coming future.Vafe tort
RăspundețiȘtergere