Ciorba de raci o mancare
traditional Olteneasca. Nici pe departe nu sunt racii adevarati, sunt
niste ardei rosii care se cultiva special pentru acest fel de mancare.
Toamna se culeg, se insira pe o ata si se lasa la uscat pentru a fi
folositi pe timpu iernii.
Oltenii sunt vestiti in toata lumea pentru bucatele gustoase. O
caracteristica a bucatariei oltenesti este prepararea bucatelor la
“test” in oale de pamant.
Cei din sate pun accent in prepararea mancarurilor pe verdeturi cum ar
fi: urzica, stevie, frunze de ceapa verde. Prazul este un aliment
emblematic pentru zona Olteniei. Acesta este o leguma asemanatoare cepei
dar este mai putin iute decat aceasta sau usturoiul. Frunzele sunt
asemanatoare usturoiului, acestea se consuma gatite in diverse mancaruri
sau crude, taiate rondele in salate. In mancaruri trebuie adaugat la
sfarsitul procesului de gatire pentru a nu-si pierde aroma.Bucataria
olteneasca este una dintre cele mai cautate. Este cautata pentru
mirosurile si finetea cu care sunt pregatite bucatele in aceasta
zona. La sarbatorile mari precum Craciunul, Pastele mesele oltenilor
sunt pline cu bucate. De Craciun de pe masa acestora nu lipseste careica
la galeata adica friptura in untura, cu praz proapat langa ea,
racitura, mate, toba, sarmalute iar de Paste gospodinele gatesc pasca,
cat si traditionalele oua rosii. La aceste mancaruri gustoase oltenii
inchina un pahar de vin rosu, o tuica sau o palinca.
Primavara, cei
de prin sate pun accent in prepararea mancarurilor din verdeturi cum ar
fi: urzici, dragavei, macris, stevie, stir, frunze de ceapa verde.
Ciorbele le prefera mai acrisoare. Le acresc cu zeama de varza, suc de
rosii, agurida, sau corcoduse verzi. Prefera ciorbele de pui, legume,
praz, loboda, stevie.Dintre specialitatile oltenesti amintim:ciorba de
praz,mancarea de praz cu masline si limba de porc,tochitura olteneasca
ciulama de pui sau de ciuperci cu mamaliguta carnatii oltenesti,dar si
ciorba de raci pe care am sa va arat cum se face.
Ingrediente:
- 0-12 bucati ardei raci ;
- 3 ardei (diferite culori);
- 10-12 cepe;
- 2 morcovi ;
- 300 gr faina;
- 4 linguri bulion;
- marar ,cimbru,patrunjel;
- 150-200gr fidea;
- ulei pentru prajit.
Timp Preparare: 2 ore 45 minute
Descriere:
Ceapa se toaca marunt si se caleste bine.
Adaugam bulionul ,
se amesteca bine.
Se adauga si faina.
Mararul se spala si se taie marunt.
Se adauga apoi mararul la compozitia din tigaie.
Se tine pe foc pana se obtine un fel de coca.
Racii (ardeii) se pun in apa calduta pentru a se inmuia.
Dupa ce s-au inmuiat, ii curatam de semintele din interior si ii tapam cu faina.
Am scos semintele din interior, acum putem sa ii umplem cu rantasul obtinut (coca).
Dupa ce am umplut racii se tapeaza cu faina in cap.
Am facut racii, acum trebuie sa facem si ciorba, si incepem prin a curata morcovii. Un mocov il taiem in felii subtiri.
Ceilalti morcovi se dau prin razatoare.
O ceapa o tocam marunt.
Dupa ce am tocat morcovii si ceapa, le punem la fiert in putina apa cu sare.
Ardeii se spala , se scot cotoarele si semintele .Se taie apoi cubulete si se pun la fiert in cratita cu morcov si ceapa.
La ciorbita se adauga si zeama de vara.
Cand ciorba este aproape gata incepem sa punem si racii in ciorba.
Dupa ce am pus raci in ciorba adaugam si fideaua ,crengutele de cimbrul si lasam pe foc 15 minute.
Aceasta este ciorbita de raci olteneasca .
POFTA BUNA!!!!!!!
-
Cei mai multi dintre noi obisnuiesc in timpul iernii sa consume mai multe mancaruri grase, mai putine legume sau fructe, dar si sa faca m...
-
Ciocolata este cel mai important ingredient al acestei prăjituri , fie că se obţine din cacao pudră, ce oferă aroma necesară, fără să la...
-
O minunatie de placintele,potrivite pentru o gustare cu prietenii sau la o masa de familie.. Ingrediente : 800 gr foitaj de post;...
-
Se spune din strămoşi că este bine să începem anul nou cu ceva dulce pentru ca întregul an să fie plin cu fericire şi voie bună, un an...
-
Indiferent de momentul zilei, o ciorbă de potrocoace fierbinte ne încălzeşte toate simţurile "înfrigurate". Este ...
-
Cornulete delicioase ce pot îndulci si o zi de post... Ingrediente: 0,5 litri de apa fiarta calduta; 40 gr drojdii proaspete; 0,...
-
Pentru o zi de post , un dulce care să ne înfrumuseţeze viaţa este ideal, mai ales când e vorba de salam de biscuiţi , at â t de î...
-
Ce este mai frumos şi mai decorativ pe masa de Crăciun ca aceste brioşe minunate , care ne face cu ochiul ori de câte ori ne uităm l...
-
Dat fiind faptul că brioşele în casa noastră rămîn a fi cele mai apreciate pentru ceaiul de dimineaţă,dar şi pentru o gustare în timpul ...
-
Ciorba de raci o mancare traditional Olteneasca. Nici pe departe nu sunt racii adevarati, sunt niste ardei rosii care se cultiva speci...
-
Coltunasii difera între ei numai prin umplutura, cu cat mai gustoasa e ea, cu atat mai buni sunt coltunasii. Varza cu ciuperci în smantan...
-
Pentru micul dejun , ce este mai bun decât o reţetă simplă , gustoasă, care să se prepare imediat, astfel încât să o putem savura dimi...
-
Timp Preparare : 45 minute Ingrediente: 2 banane; 150-200 gr nuci; 150-200gr migdale; 50 gr fulgi de cocos. Descrier...
-
⏰ 30 min Ingrediente 300 g Biscuiti 480 g Ciocolata cu lapte 500 g Bran...
-
Ingrediente (5 porții) 400 g linte 1 ceapă 1 morcov 2 bucăți ...
-
Această reţetă este foarte îndrăgită în Regatul Unit al Marii Britanii, fiind o "delicatesă regală" , îndrăgită de Prinţul C...
-
'' Cartofii dulci au mai multe proprietăţi nutriţionale decât cartofii obişnuiţi, aşa că foloseşte-i mai des în pregătirea garni...
-
Lasagna ?! Cine nu adoră un astfel de preparat ? Care dintre noi nu a mâncat măcar o dată o aşa delicatesă , care ne face până şi să ui...
-
Ingrediente 6 bucati Oua 200 g Zahar 1 praf Sare ...
-
Ciocolata este cel mai important ingredient al acestei prăjituri , fie că se obţine din cacao pudră, ce oferă aroma necesară, fără să la...
CooK Paprika Retete
-
⏰ 30 min Ingrediente 300 g Biscuiti 480 g Ciocolata cu lapte 500 g Bran...
0 comments :
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.