Desertul preferat al turcilor, se crede că baclavaua
ar avea proprietăţi afrodisiace datorită ingredientelor principale,
mierea şi fisticul, precum şi a condimentelor adăugate: scorţişoară
(afrodisiac pentru femei), cardamonul (pentru bărbaţi) sau cuişoare
(pentru ambele sexe).
Se spune ca oraşul Gaziantep,
din sud estul Turciei, în apropiere de graniţa cu Siria, ar fi locul
unde ar fi apărut acest desert şi că aici poţi mânca cea mai bună
baclava. De altfel, Gaziantep este recunoscut pentru gustul deosebit al
mâncărurilor de aici, diferit de cele din restul Turciei.
În prezent există nenumărate tipuri de baclava,
fiecare ţară şi regiune adaptând reţeta la specificul locului
respectiv. Peste tot aluatul fraged în multe straturi (cunoscut ca
phyllo sau filo), presărat cu nuci şi fistic, îndulcit cu sirop, stă la
baza preparării desertului.
Baclava
Ingrediente:
-
500 gr (24 foi) aluat filo sau foi de plăcintă obişnuite
-
1 ceaşcă unt topit
-
3 ceşti nuci şi/sau migdale/fistic mărunţite
-
1 linguriţă scorţişoară
-
½ linguriţă cuişoare măcinate
-
½ ceaşcă zahăr
Sirop:
-
2 ceşti zahăr
-
2 ceşti apă
-
1 linguriţă apă flori de portocale
-
1 linguriţă apă de trandafiri
-
1 linguriţă zeamă de lămâie
-
¼ linguriţă cuişoare măcinate
-
½ linguriţă scorţişoară sau un baton de scorţişoară
Mod de preparare:
Se amestecă nucile cu o jumătate de ceaşcă de zahăr, 1 inguriţă scorţişoară şi ½ linguriţă cuişoare.
Se unge o formă cu unt, se folosesc 3
straturi de aluat şi 2 de umplutură. Se pun 8 foi de aluat în tavă,
fiecare se unge bine cu unt, peste cele 8 foi se adaugă jumătate din
compoziţia de nuci, se întind încă 8 foi (fiecare se unge cu unt), se
adaugă ultimul strat de nuci şi încă 8 foi de aluat, neuitând ca fiecare
foaie să fie unsă cu unt. Se toarnă untul rămas peste aluat. Se taie în
formă de romburi. Se coace la 180 0 C timp de 30-40 de minute.
Pentru pregătirea siropului se pun apa şi
zahărul într-o crăticioară, la foc mediu. Se amestecă până când zahărul
se dizolvă. Se adaugă zeama de lămâie şi se mai lasă pe foc încă 10
minute, până când siropul începe să se îngroaşe. Se adaugă cuişoarele,
scorţisoara, apa de flori de portocal şi apa de trandafiri şi se ia de
pe foc. Se lasă la răcit, se toarnă siropul peste baclavaua caldă, care
se lasă să se pătrundă câteva ore, înainte de a fi servită.
Poftă bună!
0 comments :
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.