Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.

Baclava

Desertul preferat al turcilor, se crede că baclavaua ar avea proprietăţi afrodisiace datorită ingredientelor principale, mierea şi fisticul, precum şi a condimentelor adăugate: scorţişoară (afrodisiac pentru femei), cardamonul (pentru bărbaţi) sau cuişoare (pentru ambele sexe).
Se spune ca oraşul Gaziantep, din sud estul Turciei, în apropiere de graniţa cu Siria, ar fi locul unde ar fi apărut acest desert şi că aici poţi mânca cea mai bună baclava. De altfel, Gaziantep este recunoscut pentru gustul deosebit al mâncărurilor de aici, diferit de cele din restul Turciei.
În prezent există nenumărate tipuri de baclava, fiecare ţară şi regiune adaptând reţeta la specificul locului respectiv. Peste tot aluatul fraged în multe straturi (cunoscut ca phyllo sau filo), presărat cu nuci şi fistic, îndulcit cu sirop, stă la baza preparării desertului.
 
                                                                                    Baclava
Ingrediente:
  • 500 gr (24 foi) aluat filo sau foi de plăcintă obişnuite
  • 1 ceaşcă unt topit
  • 3 ceşti nuci şi/sau migdale/fistic mărunţite
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • ½ linguriţă cuişoare măcinate
  • ½ ceaşcă zahăr
Sirop:
  • 2 ceşti zahăr
  • 2 ceşti apă
  • 1 linguriţă apă flori de portocale
  • 1 linguriţă apă de trandafiri
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie
  • ¼ linguriţă cuişoare măcinate
  • ½ linguriţă scorţişoară sau un baton de scorţişoară
 
Mod de preparare:
Se amestecă nucile cu o jumătate de ceaşcă de zahăr, 1 inguriţă scorţişoară şi ½ linguriţă cuişoare.
Se unge o formă cu unt, se folosesc 3 straturi de aluat şi 2 de umplutură. Se pun 8 foi de aluat în tavă, fiecare se unge bine cu unt, peste cele 8 foi se adaugă jumătate din compoziţia de nuci, se întind încă 8 foi (fiecare se unge cu unt), se adaugă ultimul strat de nuci şi încă 8 foi de aluat, neuitând ca fiecare foaie să fie unsă cu unt. Se toarnă untul rămas peste aluat. Se taie în formă de romburi. Se coace la 180 0 C timp de 30-40 de minute.baclava
Pentru pregătirea siropului se pun apa şi zahărul într-o crăticioară, la foc mediu. Se amestecă până când zahărul se dizolvă. Se adaugă zeama de lămâie şi se mai lasă pe foc încă 10 minute, până când siropul începe să se îngroaşe. Se adaugă cuişoarele, scorţisoara, apa de flori de portocal şi apa de trandafiri şi se ia de pe foc. Se lasă la răcit, se toarnă siropul peste baclavaua caldă, care se lasă să se pătrundă câteva ore, înainte de a fi servită.
 
Poftă bună!
SHARE

About speedolino

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

CooK Paprika Retete

PROMO