In sfarsit a venit vremea pentru reteta de cartofi gratinati, varianta
clasica la noi, adica cea cu cartofi fierti si oua. Ii cunosteti
probabil si sub denumirea de cartofi frantuzesti.
Tipul retetei: Felul principal
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 20 Minut(e)
Timpul de gatire: 1 Ora(e)
Dificultate: Usor
Ingrediente:
PENTRU CARTOFI:
1 kg cartofi
3 oua
150-200 gr branza burduf
50 gr cascaval
1 cubulet unt (pentru uns tava)
sare, piper
PENTRU SOS ALB:
50 gr unt
1 lingura cu varf faina
100 ml lapte fierbinte
200 gr smantana acra
sare
Preparare:
Pasul 1 -Se fierb cartofii in coaja pana intra furculita usor in ei.
Pasul 2 -Se fierb ouale tari.
Pasul 3 -Se curata cartofii de coaja si se taie felii. Se curata ouale si se taie felii.
Pasul 4 - Se
prepara sosul alb astfel: se topeste untul pe foc mic. Se adauga faina
si se amesteca pana este absorbita total in unt si arata ca o crema. Se
adauga laptele fierbinte, incet, ca uleiul la maioneza si amestecand
non-stop cu telul in sos... pana terminati laptele. Imediat ce ati
terminat laptele adaugati smantana si amestecati rapid sa se
omogenizeze. Lasati la fiert la foc mic, amestecand non-stop, pana sosul
se ingroasa usor si arata ca o crema. Luati sosul de pe foc si adaugati
putina sare in el
Pasul 5 -Ungeti
un vas termorezistent (15 x 23 cm) cu unt. Asezati un strat de cartofi
peste care presarati sare (atentie! branza burduf este si ea sarata) si
macinati piper negru. Deasupa puneti din loc in loc cateva felii de oua.
Printre feliile de oua presarati branza burduf. Deasupra turnati 1/3
din sosul alb.
Pasul 6 -Reluati
straturile pana terminati cartofii (mi-au iesit 3 straturi de cartofi,
de aceea am folosit 1/3 sos alb peste fiecare). Ultimul strat va fi de
cartofi presarati cu sare si piper. Deasupra se toarna restul de sos alb
si se presara cascavalul razuit.
Pasul 7 -Se da la cuptor, la 200C, pentru 30-40 minute, pana branza e rumena.
0 comments :
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.