Nu cred ca exista vreo gospodina in tara asta care sa nu fie in posesia propriei retete de sarmale, a propriilor secrete de fabricatie mostenite de la mama, a unei anume variante preferate de familie.Iata inca o receta de sarmale dar este destinata postului,sau persoanelor care nu consuma carne.
Ingrediente :
- 1-2 capatani de varza murata sau dulce;
- 500 de grame de ciuperci proaspete;
- 200 de ml. de orez cu bobul rotund;
- 1 telina mica;
- 2 morcovi mari;
- 2 cepe mari;
- 150 de ml. de bulion de rosii;
- 60 de ml. de ulei de masline extravirgin;
- 1 legatura de marar;
- 1 legatura de cimbru;
- 2 foi de dafin;
- sare si piper.
Timp Preparare : 1 ora 30 minute
Descriere
Se desprind frunzele de pe capatana de varza murata si daca varza e
prea sarata, se pot desara, clatindu-se in cateva ape reci. Se
decupeaza cu grija nervurile ingrosate de pe frunze (nervuri care se
pastreaza deoparte) si se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni si
calitate pentru sarmale. Din frunzele de la suprafata capatanii, mai
mari, se pot obtine 2-3 sarmale.
Daca se foloseste varza dulce, se curata varza de frunzele ofilite
de la suprafata. Se pune la fiert o oala mare cu apa, dupa ce da in
clocot se sareaza apa si se opareste varza intreaga timp de 1-2 minute.
Se desprind frunzele de la suprafata, care au devenit suple in urma
oparirii si se scufunda varza din nou in apa clocotita, pana cand se
desfac toate frunzele. Dupa e necesar, frunzele se mai pot opari scurt,
fara a fi gatite, doar atat cat sa fie maleabile si sa se poata lucra
usor cu ele.
Morcovii se curata si se rad pe razatoarea mare, telina si ceapa la fel.
Se incinge intr-o cratita uleiul de masline si se adauga morcovii, telina si ceapa. Se amesteca de cateva ori si se reduce focul, ca sa se caleasca incet legumele timp de 4-5 minute.
Ciupercile bine sterse de impuritati cu un servet de bucatarie se toaca marunt si se adauga peste legume.
Se amesteca bine si se mai caleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper. Se adauga mararul tocat si frunzulitele de cimbru (pastrati 2-3 ramurele de cimbru deoparte).
Se amesteca bine legumele cu verdeata si se adauga orezul.
Compozitia se omogenizeaza si se umplu sarmalele, rulandu-se in foi de varza si indesand capetele inauntru.
Pentru gatitul sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau una de lut. Am folosit o oala de ceramica, pe fundul careia am asezat un pat din 1/2 din nervurile frunzelor de varza si frunzele ramase (de exemplu, cele foarte mici, din interiorul verzei) tocate marunt, apoi am aranjat sarmalele.
Am acoperit sarmalele cu restul de varza tocata, am adaugat bulionul de rosii, 2 crengute de cimbru si frunzele de dafin.
Se toarna apa calda atat cat sa depaseasca sarmalele de 1-2 degete
inaltime, se pune capacul pe oala si se dau sarmalele la foc mic. Dupa
preferinta, se pot da si la cuptor, dar daca se gatesc fara graba,
intr-un vas de ceramica, nu mai e nevoie, vor fi foare bune si asa.
Durata de fierbere a sarmalelor de post variaza in functie de calitatea
verzei, exista anumite soiuri de varza care fierb mai greu. De aceea, se
supravegheaza pe durata fierberii si se adauga cate putina apa calda la
nevoie.
0 comments :
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.