1.Cutite ascutite 


Degeaba ai un sertar plin de cutite, daca niciunul nu e bun nici macar sa intinzi untul pe paine. Practic, in locul multitudinii de cutite de diverse forme si marimi iti trebuie doar 3 care sa faca toata treaba. In primul rand, cutitul bucatarului, denumit asa pentru ca este cel mai cunoscut si cel mai raspandit in bucatariile din lume. Este bun pentru orice: de la tocarea verdeturilor si legumelor pana la felierea carnurilor. In al doilea rand ai nevoie de un cutit mai mic, dar la fel de solid. Lama acestuia ajunge la jumatatea lungimii cutitului bucatarului si este tot rigida. Cu el poti sa cureti coaja fructelor si legumelor poti sa dezosezi carnea sau sa scoti semintele de la un mar. Si in al treilea rand iti trebuie un cutit bun pentru paine
 
2.Un tocator solid 


Nu poti toca legumele daca nu ai un tocator bun, indiferent ca este unul din lemn sau plastic. Recomandabile sunt cele din urma pentru ca sunt mai usor de intretinut, curatat si dezinfectat. Ca sa eviti orice impreunare de mirosuri si sa excluzi riscul ca fructele pentru prajitura sa aiba si gust de ceapa este bine sa ai la indemana mai multe tocatoare pentru legume, carne, fructe si branzeturi.
 
3.Curatator pentru legume 


Sigur ca poti sa cureti cartofi, morcovi sa mere si cu un cutit. Vei observa, insa, ca odata cu coaja se duce si o mare parte din legume. Ca sa eviti risipa dar si pentru ca poti sa termini treaba mult mai repede este indicat sa folosesti un curatator.
 
4. Mojar si pisalog 


Acum exista instrumente mai bune pentru pisarea usturoiului, dar mojarul si pisalogul pot fi de mare ajutor si in alte situatii. Le poti folosi nu numai pentru pisat, dar si pentru a zdrobi nuci sau pentru a amesteca mai multe condimente.
 
5. Linguri, spatule, clesti si tel 


Nimic nu se compara cu ustensilele potrivite atunci cand trebuie sa pregatesti mancarea. Lingurile de lemn sunt cel mai bun ajutor pentru sosuri pentru ca acestea nu se lipesc de ele. Nu trebuie sa iti lipseasca nici spatulele de plastic in diverse forme si marimi, ideale atunci cand trebuie sa freci zaharul cu untul pentru prajituri, cand intorci omleta in tigaie sau cand vrei sa iei spuma de la supa.
Ca sa nu te mai frigi cu ulei incins atunci cand intorci chiftelutele ai putea sa incerci data viitoare clestii speciali pentru carne, iar daca salata nu vrea sa stea intre lingura si furculita atunci cand o amesteci in bol, ai putea sa incerci si clestii pentru salata. Chiar daci ai deja un mixer performant nu strica sa ai in bucatatie si un tel. Te va salva de batut ouale cu furculita atunci cand faci omleta, dar face treaba buna si cand vine vorba de amestecat ingredinetele unui sos sau dressing de salata.
 
6. Strecuratori 


O strecuratoare mare din metal te va salva de chinul prin care treci de fiecare data cand strecori pastele sau legumele fierte si iti va fi de ajutor sa clatesti sub jet de apa fructele sau frunzele pentru salata, fara sa fie nevoie sa mai scurgi apa din bol. Nu ar strica sa iti cumperi si o strecuratoare cu sita deasa, ca aceea de ceai, dar de dimensiuni considerabil mai mari. O poti folosi ca sa strecori zema de supa, cand vrei sa faci o supa limpede cu taietei sau sa scurgi orezul inainte sa il adaugi in mancare, fara sa pierzi un bob din el.
 
7. Instrumente de masura 


Daca mama sau bunica puneau toate ingredinetele “din ochi”, bucataria moderna are retete precise si cantitati masurate exact. Nu ai sa poti, insa, sa respecti toate instructiunile daca nu ai cum sa masori cele 65g de cacao sau 125 ml de lapte. Exista nenumarate instrumente de masura pentru bucataria ta, dar cele mai importante sunt cantarul electronic si cana gradata, care te vor scoate din incurcatura.
 
8. Tigai si oale neaderente 


Ce-ar fi bucataria de azi fara oale si cratiti. Ce-i drept, forma lor nu s-a schimbat prea mult in ultimele sute de ani, dar au fost inventate tot mai multe materiale din care sunt facute, astfel incat carnea sa nu se mai lipeasca de tigaie. Nu e nevoie, insa, de un intreg arsenal, ca sa poti gati. Iti trebuie cateva piese clasice care iti garanteaza reusita: o oala inalta de supa (cel putin 5 l), o cratita lata petru mancaruri si sosuri, o tigaie adanca si una mai subtire din material non-aderent, cateva vase din sticla termorezistenta care pot sa fie bagate si in cuptor.
 
9. Electrocasnice pentru munca mai usoara 


Un robot de bucatarie te-ar scapa de multe sarcini, dar daca bugetul nu iti permite, poti sa investesti macar intr-un mixer, un blender si o razatoare buna.
 
10. Termomentru

Niciodata nu stii cat de bine ai setat temperatura in cuptorul unde se rumeneste friptura. Ca sa eviti rezultatele catastrofale in care carnea este arsa la exterior si cruda in interior, e bine sa ai la indemana un termometru cu care sa poti masura temperatura indicata in reteta. Ai sa gasesti o multime de variante in magazine, de la cele clasice pana la unele electronice cu alarma, care te anunta ca temperatura optima a fost atinsa.