Inainte sa arunci tot si sa iti cumperi un nou set de cutite, iata cele 5 modele de baza pe care trebuie sa le ai mereu la indemana.
 
Cutitul bucatarului 

Este cutitul pe care orice bucatar (profesionist sau amator) trebuie sa il cumpere. Este cel mai utlizat cutit si te va ajuta indiferent de ingrediente. Poti sa tai, sa toci sau sa feliezi cu el si legume, si fructe, si carnuri. Are o lama de 20 cm (dar poate sa ajunga pana la 30 cm), usor curbata pentru mai multa precizie, balansare si minim de efort atunci cand il folosesti. O varianta a sa este numita cutitul utilitar si are o lama mai scurta de 10-15 cm.
 
Cutitul de transat

Este ideal atunci cand trebuie sa pregatesti carnuri. Are lama lunga (intre 20 si 40cm) dar mai subtire si mai ingusta decat cea a cutitului de bucatar. Te ajuta sa feliezi fin carnuri, fripturi, sunca sau alte mezeluri.
 
Cutitul de decojit 

Chiar daca ai un instrument special pentru decojit cartofi, morcovi sau mere, cutitul acesta mic va fi o investitie mai buna si mai durabila. Are lama subtire, cu o lungime care variaza intre 6 si 11 cm, si flexibila. Este usor de manuit nu numai pentru curatare sau decojire, dar si pentru indepartarea coditelor si samburilor sau pentru curatarea crevetilor.
 
Cutitul zimtat 

Ai sa intelegi cat de important este atunci cand va trebui sa feliezi o chifla, painea sau un blat de tort fara sa le strici. Are lama asemanatoare cu cea a unui fierastrau si il poti ascuti numai cu dispozitive speciale. Cu ajutorul lui pot felia alimente tari la exterior si moi la interior, chiar si rosiile.
 
Cutit cu lama alveolara

Fie ca are forma unui satar, fie ca este asemanator cu un cutit de bucatar, diferanta fata de restul cutitelor sunt micile scobituri ovale aflate si de-o parte si de alta a lamei, aproape de margine. Acestea previn lipirea alimentelor de lama si ajuta la o taiere mai eficienta.
Pe langa acestea cinci iti poti cumpara si un cutit de dezosat si unul de filetat.