Cei mai multi facem diferenta doar intre cutite mici si cutite mari si de multe ori adunam in sertaul de la bucatarie zeci de cutite inutile. Insa, un singur set cu cinci cutite de baza poate fi suficient ca sa iti faci treba ca la carte orice ai prepara.
Inainte sa arunci tot si sa iti cumperi un nou set de cutite, iata cele
5 modele de baza pe care trebuie sa le ai mereu la indemana.
Cutitul bucatarului
Este cutitul pe care orice bucatar (profesionist sau amator) trebuie sa
il cumpere. Este cel mai utlizat cutit si te va ajuta indiferent de
ingrediente. Poti sa tai, sa toci sau sa feliezi cu el si legume, si
fructe, si carnuri. Are o lama de 20 cm (dar poate sa ajunga pana la 30
cm), usor curbata pentru mai multa precizie, balansare si minim de efort
atunci cand il folosesti. O varianta a sa este numita cutitul utilitar
si are o lama mai scurta de 10-15 cm.
Cutitul de transat
Este ideal atunci cand trebuie sa pregatesti carnuri. Are lama lunga
(intre 20 si 40cm) dar mai subtire si mai ingusta decat cea a cutitului
de bucatar. Te ajuta sa feliezi fin carnuri, fripturi, sunca sau alte
mezeluri.
Cutitul de decojit
Chiar daca ai un instrument special pentru decojit cartofi, morcovi sau
mere, cutitul acesta mic va fi o investitie mai buna si mai durabila.
Are lama subtire, cu o lungime care variaza intre 6 si 11 cm, si
flexibila. Este usor de manuit nu numai pentru curatare sau decojire,
dar si pentru indepartarea coditelor si samburilor sau pentru curatarea
crevetilor.
Cutitul zimtat
Ai sa intelegi cat de important este atunci cand va trebui sa feliezi o
chifla, painea sau un blat de tort fara sa le strici. Are lama
asemanatoare cu cea a unui fierastrau si il poti ascuti numai cu
dispozitive speciale. Cu ajutorul lui pot felia alimente tari la
exterior si moi la interior, chiar si rosiile.
Cutit cu lama alveolara
Fie ca are forma unui satar, fie ca este asemanator cu un cutit de
bucatar, diferanta fata de restul cutitelor sunt micile scobituri ovale
aflate si de-o parte si de alta a lamei, aproape de margine. Acestea
previn lipirea alimentelor de lama si ajuta la o taiere mai eficienta.
Pe langa acestea cinci iti poti cumpara si un cutit de dezosat si unul de filetat.
About speedolino
0 comments :
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.