Ingrediente :
- un pui intreg;
- 3-4 catei de usturoi;
- 1.5 linguri cu suc de lamiie;
- 2.5 linguri cu ulei;
- sare si piper dupa gust;
- alte condimente dupa plac.
Descriere :
Asemenea pregatire clasica a puiului se gaseste in multe retete culinare ale lumii. Denumirea de fapt provine de la tigaia in care se pregateste puiu "Tabac", care dispune de un capac mai mic si foarte greu ce serveste ca un pres.Gatit in asa metoda, puiul devine suculent si cu o crusta crocanta...
Puiul se spala bine si se curata. Se pune apoi pe masa de lucru ,
si cu ajutorul unui foarfece de bucatarie, se taie coloana pe o parte si
pe alta ca in imagine. Cu cutitul e foarte greu de efectuat asemenea
procedura, asa ca va sfatui sa faceti rost de un foarfece...
Se intoarce apoi puiul pe spate si se desface cat e posibil.E binevenit si niste lovituri mai puternice.
Se fac niste taieturi in pielea puiului pentru a putea baga in ele
picioarele puiului, vedeti imaginea.Acest lucru va permite ca puiul
sa-si mentina forma.
Se condimenteaza bine cu sare si piper negru macinat (obtional puteti
folosi si alte condimente) pe o parte si pe alta si se pune pe tigaia
cu putin ulei incins. Puiul se pune prima cu pielea in jos, si
asigurativa mai intii ca tigaia e destul de mare ca sa incapa puiul bine
in ea.
Se pune apoi un pres destul de greu peste pui. Eu am folosit o
cratita pe jumatate cu apa, bine spalata. Ca idee ,puteti folosi una sau
doua caramizi invelite in folie de staniol.Micsorati focul pina la
mediu si asteptati cam 20-25 minute, pina obtinem o crusta aurie.
Intoarcem apoi puiul, de pres nu mai avem nevoie.Facem un amestec
din usturoiul pisat , sucul de lamiie si o lingura de ulei si stropim cu
el puiul.In asa stare se mai tine puiul la foc mediu inca 10-15 minute,
dupa care se incalzeste cuptorul la 180C si mai merge acolo pentru
15-20 minute.
Cand puiul e gata, se serveste cu o salata ,sau cu cartofi fierti presurati cu verdeata...
Pofta mare!!!
0 comments :
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.