Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.
Home » , » Ce perioada de valabilitate au alimentele de baza si ce poti face ca sa reziste mai mult

Ce perioada de valabilitate au alimentele de baza si ce poti face ca sa reziste mai mult

 



E important sa stim cat timp putem pastra cu adevarat mancarea si cat rezista diferite alimente la frigider, in congelator sau camara inainte sa se strice.


Expertii si-au impartasit cunostintele astfel incat sa prelungim valabilitatea anumitor produse, iar multe dintre trucuri sunt extrem de utile.

Care este perioada de valabilitate a alimentelor de baza

Alimentele din camara


Pastele uscate, ierburile si orezul sunt unele dintre cele mai trainice alimente pe care le putem achizitiona.

  • Pastele uscate - dureaza pana la un an daca sunt pastrate la loc rece si intunecat, fara prea mult acces la lumina directa a soarelui
  • Ierburile - busuiocul, coriandrul si patrunjelul uscate rezista pana la un an, iar cele proaspete pot fi tinute la congelator, dupa ce au fost tocate
  • Faina - specialistii recomanda sa nu pastrati faina mai mult de opt luni in camara; aveti grija sa o tineti intr-un loc racoros si intunecat, la temperatura camerei
  • Uleiul de masline - daca este imbuteliat si pastrat corect - intr-un spatiu uscat, racoros, la distanta de lumina soarelui - e valabil un an si jumatate; dupa ce a fost deschis recipientul, trebuie utilizat intre 30 si 60 de zile
  • Orezul - cel alb dureaza pana la cinci ani in camara, iar cel brun rezista sase-opt luni

Alimentele din frigider



Cand vine vorba de alimentele refrigerate, durata de valabilitate este, in mod evident, mult mai scurta.

  • Carnea - indiferent daca este gatita sau cruda, carnea de pasare, carnatii de porc sau carnea tocata se strica dupa doua zile la frigider; valabilitatea poate fi prelungita prin invelirea cu grija si introducerea in recipiente cu inchidere etansa
  • Laptele - cel de la cutie rezista intre cinci si sapte zile dupa ce a fost deschis; pentru ca laptele sa fie bun cu pana la sapte zile mai mult, se adauga un varf de sare de masa sau bicarbonat de sodiu in el
  • Ouale - cand sunt fierte, ouale pot rezista pana la sapte zile la frigider si mai mult timp daca sunt pastrate crude; pot ramane valabile si mai mult daca sunt sparte si puse la congelator in tavi de briose
  • Legumele - punerea lor direct la frigider le poate altera in doar cateva zile; pentru a prelungi durata de viata a legumelor precum broccoli si conopida, acestea pot fi infasurate in prosoape de in umede sau puse in recipiente cu inchidere etansa
  • Branza - aceasta dureaza pana la sase saptamani daca pachetul a fost deschis si intre doua si patru luni daca sta intr-un pachet inchis
  • Alimentele din congelator


    Congelatorul este cel mai bun prieten cand vrem sa ne asiguram ca mancarea noastra va dura cel putin cateva saptamani.

    • Untul - tinut la congelator intr-un recipient etans sau intr-un pachet nedesfacut, va rezista patru luni
    • Painea - pastrata astfel, va rezista pana la sase luni; e important insa sa o verificam constant si sa vedem in ce stare se afla sau daca mai poate fi consumata
    • Mazarea congelata - pastrata in mod corespunzator, va rezista timp de aproximativ 12 luni

    Cat rezista alte tipuri de mancare la congelator

  • Slanina si carnatii - 3 luni
  • Pestele gras, precum macrou, sardine si somon - 4 luni
  • Supele si sosurile - 3 luni
  • Patiseria cu unt - 4 luni
  • Carnea tocata - 4 luni
  • Fripturile si placintele - 4 luni
  • Painea si prajiturile - 6 luni
  • Carnea de miel, pui, porc, curcan si vanat - 6 luni
  • Fructele congelate - 8 luni
  • Pestele alb - 8 luni
  • Fructe si legume cu durata de viata mare


Din gama alimentelor perisabile, exista cateva fructe si legume care rezista mai mult si mai bine decat altele.

  • Merele - pot rezista pana la patru saptamani
  • Varza - daca nu e spalata, are o durata de viata de pana la doua luni
  • Citricele - tinute la rece, neimpachetate, pot sa dureze cateva saptamani
  • Usturoiul si ceapa - rezista sase luni in conditii optime
  • Rodiile - tinute la rece, necuratate, pot sa fie bune de consum timp de trei saptamani
  • Cartofii - rezista intre doua si patru saptamani pe balcon si chiar si luni intregi la frigider sau in beci
  • Morcovii - sunt buni de consum timp de aproximativ patru saptamani daca sunt tinuti in conditii optime

Cum sa prelungesti durata alimentelor proaspete

  • Lamaile - pot fi pastrate pana la sase luni prin simpla taiere in patru si adaugarea de sare si apa; aceste ingrediente le vor inmuia in timp si le vor conserva
  • Branza - daca este acoperita cu un strat de unt, va fi ferita de mucegai intrucat acesta va impiedca oxidarea aerului din jur
  • Painea - adaugarea unui fir de telina intr-o bucata de paine va permite retinerea apei si impiedicarea aparitiei mucegaiului
  • Sosul de rosii - poate fi pastrat daca este tinut in forme de cuburi de gheata, la congelator
  • Bananele - una dintre cele mai usoare metode de a prelungi viata unei banane presupune infasurarea capatului innegrit in folie de aluminiu.
SHARE

About speedolino

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

CooK Paprika Retete

PROMO