Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.

Croissant "minune"

Hmmm, croissantul se numără printre preferatele mele. Mai ales că îmi place să-l mănânc abia scos din cuptor, atunci când aromele lui mi se topesc în gură, la propriu! Aluatul pufos, untul divin, culoarea şi forma fac din croissant să fie gustarea pe care o aştept cu fiecare început de zi. Ca orice dulce făcut în casă, şi acesta se numără printre dulciurile care îmi amintesc de copilărie, când, copil fiind, aşteptam pe lângă cuptor să se facă mai repede! Şi cu cât era mai lungă aşteptarea, cu atât îl înfulecam mai repede, la final părându-mi rău că nu mai este.
                                                   
                                                       
Croissant "minune"
Ingrediente:
- 350 g făină
- 1 ou
- 30 ml apă călduţă
- 120 ml lapte călduţ
- 7,5 g drojdie uscată
- 200 g unt ţinut la temperatura camerei
- 1 ou bătut pentru uns
- 1 lingura lapte pentru uns
- 2 linguri zahăr pudră
- 1 linguriţă sare
 
Mod de prepare:
Punem într-un castron oul, 30 gr unt, făina, sarea, zahărul şi drojdia, pe care le amestecăm folosind o lingură de lemn, apoi încorporăm laptele şi apa, turnând din fiecare treptat. Omogenizăm până când se formează o coca elastică, o acoperim şi o lăsăm deoparte la dospit. Luăm coca, o punem pe o suprafaţă pudrată cu faină şi întindem o foaie de 50 x 20 cm.
Paralel, separăm untul rămas în 3 porţii. Folosind o porţie de unt, ungem 2/3 din suprafaţa aluatului, lăsând partea de jos liberă, precum şi 1 ½ cm înainte de margini. Apoi, împăturim aluatul în 3, învelind prima dată partea de jos, fără unt, apoi partea de sus. Sigilăm marginile, apăsând cu degetele aluatul, lăsăm 10 minute la frigider, apoi îl întindem din nou cu sucitorul, ungem cu a doua parte de unt, precum şi cu ultima parte de unt peste aluat şi lăsăm 30 de minute la frigider.croissant
Scoatem de la frigider şi întindem un aluat de 50 x 30 cm, pe care îl tăiem pe jumătate în lungime, apoi pe lăţime, în mai multe bucăţi egale. Fiecare bucată rezultată se taie pe diagonală pentru a obţine câte 2 triunghiuri. Luăm un triunghi, îl ungem cu amestecul format din oul bătut cu o lingură de lapte, apoi rulăm pornind de la latura cea mai mare a triunghiului, dând forma unei semilune. Ungem deasupra cu ou şi lapte, punem hârtie de copt în tavă, aşezăm croissantele, lăsăm să crească, apoi coacem la cuptor 15-20 de minute (până devin aurii).
Poftă bună!
SHARE

About speedolino

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

CooK Paprika Retete

PROMO