- Timp de preparare: 60 min
- Timpul de gatire: 50 min
- Gata in: 1 ore, 50 min
- Timp de asteptare:
60 minute
Ingrediente
- 1 kg făină
- 4 ouă
- 200 g unt
- 50 ml ulei de floarea- soarelui
- 1 lingurita sare
- 8 linguri zahăr
- 50 g drojdie uscată
- 450 ml lapte
- 2 pliculete zahăr vanilat
- coaja de la o lămâie verde
- 1 esență de rom
Pentru umplutura de nucă
- 350 g nucă măcinată
- 200 g zahăr
- coajă de lămâie și de portocală
- 1 plic zahăr vanilat
- 150 ml lapte dulce
Pentru umplutura de mac
- 300 g mac
- 200 g zahăr
- 150 ml lapte
- 1 plic zahăr vanilat
Pentru umplutura de brânză dulce
- 500 g brânză dulce
- 200 g stafide
- 2 ouă
- 200 g zahăr
- coajă de lămâie
- gălbenuș pentru uns
- unt pentru tapetat tăvile
Preparare
1. Se înmoaie drojdia în 100 ml lapte călduţ şi se amestecă cu 1-2 linguri de zahăr. Se lasă la dospit 10-15 minute.
2. Separat, se cerne făina într-un bol şi se lasă să stea la căldură. Untul şi uleiul se încălzesc la foc mic.
3. Se pregătesc într-un bol mirodeniile iar ouăle se bat cu sarea.
Drojdia dospită se toarnă peste făină, se adaugă ouăle bătute, zahărul,
mirodeniile şi laptele. Se amestecă toate ingredientele şi se obţine un
aluat.
4. Se toarnă grăsimea călduţă puţin câte puţin şi, practic, din acest
moment, începe frământarea timp de o oră. După ce s-a încorporat
grăsimea, aluatul capătă un aspect pufos şi se lasă la crescut o oră.
5. Între timp, se prepară umpluturile. Se pun în boluri diferite şi se
amestecă ingredientele de la fiecare în parte. Se obţin trei creme
aromate. După ce a crescut aluatul, se scoate, se împarte în 6 bucăţi,
se întinde fiecare bucată şi se umple cu crema diferită. Se împletesc
câte trei pentru fiecare colac. Se aranjează în formele unse şi se mai
lasă 30-40 de minute să crească. Se ung cu gălbenuş şi se coc la foc
potrivit.
0 comments :
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.