Avem nevoie de urmatoarele:
- un tocator de bucatarie nu prea mare;
- 2 cutite nu prea mari;
- o farfurioara;
- unt, aproximativ 100gr .
In afara de toate acestea, e de dorit si:
- de lucrat intr-o camera nu prea calda;
- de racit bine mainile.
Important!
Untul trebuie tinut in frigider , nu in congelator! Untul nu
trebuie sa fie moale. Dar nici prea tare ca piatra ! E important ca pe
perioada de lucru sa aveti controlul temperaturii , respectiv si a
duritatii/moliciunii untului.De aceea, ar fi ideal sa lucrati in
apropierea frigiderului.
Avem nevoie de un dreptunghi din unt cu inaltimea de 3 cm
(inaltimea petalelor de trandafir) si latimea de 3.5cm ( respectiv
latimea lor). Asa dreptunghi obtinem din pachetelele standarte de unt
din comercializare, adica le taiem exact in jumatate pe lungime.Din asa
un dreptunghi de unt ,cu lungimea de aproximativ 9-10 cm ,obtinem
aproximativ 5-6 trandafiri.Pentru fiecare trandafir se consuma 7-8
petale din unt.
Dupa ce am taiat dreptunghiul de unt, incepem sa-l corectam putin,
ca apoi,la taiere,sa aminteasca cat de cat forma petalelor de trandafir.
Pentru aceasta, se taie doua colturi din dreptunghiul de unt in
toata lungimea, se taie foarte putin,mai mult ar semanu cu procedura de
rotungire a coltului.Aceasta va fi partea de sus a petalei.
Apoi se taie si celelalte doua colturi in lungimea
dreptunghiului,deja sub un unghi mai mare! Va orientati asa ca in plan
orizontal sa obtineti un trapez. Aceasta va reprezenta partea de jos a
petale, mai ingusta.
Ne ramine doar sa razuim putin cu cutitul in lungime, pentru a
netezi colturile.Nu va straduiti prea mult,chiar daca ramin
neregularitati, viitoarele petale vor arata mult mai natural.
Punem bucata noastra de unt pe baza mica a trapezului si facem o taietura verticala.Iata ce obtinem in sectiune.
Incepem sa taiem viitoarele noastre petale. Taiem felioare foarte inguste ,grosimea aproximativ 1,5-2mm.
Cu cat e mai subtire - cu atit mai frumoase flori obtinem, dar
trebuie de lucrat foarte repede. Mai groase – trandafirii arata cam duri
si mai putin estetici.
Citeva sfaturi utile:
- Taiati petalele fara graba, atent si incet, controlind puterea de apasare pe cutit.
- Daca feliile se taie bine, nu se farima si nu se indoaie,totul e ok!
- Daca se taie cu greu, feliile crapa,inseamna ca untul e prea rece
. Il lasati la temperatura camerei pentru 5-7 minute,apoi incercati
iarasi...
-Daca insa feliile la taiere isi pierd forma,se topesc in
maina,puneti untul in frigider pentru citeva minute, apoi continuati...
- Daca felioara de unt la taiere se lipeste de cutit, folositi al
doilea cutit, si cu ajutorul lui,transferati felia pe fundul de masa...
-Nu taiati tot untul din prima, taiati numai 7-8 feliore cit veti
folosi pentru o floare.Untul ramas il dati la frigider pana la
urmatoarea floare.
Incepem cu a pune pe farfurie un garunte de unt,el ne va servi ca baza pentru viitoarea floare.
Prima petala o rotim in maina si o punem pe centrul grauntelui de unt.
Apoi ,cu ajutorul cutitului luam a doua petala.Lucrati cu virful cutitului,e mult mai usor - ca in imagine.
Punem a doua petala la baza deja formata.Indepartam cutitul,daca
intilnim dificultati,folosim al doilea cutit.Apoi, cu degetele,prindem
petala din ambele parti concomitent.
A 3-a petala.
Rotim farfuria la 90 grade, apoi 180,deoarece e mult mai usor sa prinzi petala din partea dreapta.Continuam...
A 4-a petala.
A 5-a petala.Nu uitati sa presati cu degetul la baza petalei pentru a o fixa de floare .
Aici sunt deja 8 petale.Am finisat,aducem putin in ordine
trandafirul si-l dam la frigider,sau la congelator- daca doriti sa-l
pastrati pentru cateva zile.
Daca nu va plac trandafirii care i-ati obtinut,va par ca nu arata naturat, mai este un truc...
Scoateti trandafirii din frigider(nu uiati ca acolo trebuie sa se afle mai tot timpul!!!).
Scoatem foenul pentru par si trecem peste trandafiri de citeva
ori,practic citeva secunde,nu mai mult!!!Dupa care, direct la frigider
merg florile...
Petalele putin se inmoaie,liniile devin mult mai netede si
fine...Doar ca , aveti mare grija sa nu va prea straduiti cu aerul cald
si sa ramineti cu untul topit, si nu trandafiri...
Impotrant!
- Daca doriti sa luati trandafirul rece de pe farfurie,nicidecum nu-l smulgeti cu miina,folositi cutitul!
-Transferindu-l la locul nou,il puneti pe un graunte nou de
unt,astfel nu se va rasturna ,nu se va clatina, va sta lipit locului!
Inca o surpriza... Avem nevoie de pudra ardeilor grasi(boia de ardei)
(paprika).O punem intr-o sita mica si o cernem
peste trandafiri...
Si iata ce minunatie obtinem!!!
Urmeaza cateva imagini din munca depusa si cateva exemple unde puteti folosi acesti trandafiri in decorarea mancarurilor.
0 comments :
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.